Video v e-commerce: Účinný způsob, jak podpořit prodeje

Zatímco v kamenné prodejně si mohou vaši zákazníci produkty osahat a prohlédnout ze všech stran, na internetu tuto možnost nemají. Většina e-shopů proto sází na produktové fotografie, které ale už dnes nejsou pro řadu uživatelů dostačující. Neumí si z nich totiž dost dobře představit, jak bude produkt naživo vypadat.

Zprostředkujte svým online zákazníkům podobný zážitek, jaký by si odnesli z návštěvy vašeho obchodu, a zapojte do propagace video obsah. Až 73 % lidí uvádí, že se u nich zvyšuje pravděpodobnost nákupu poté, co zhlédnou na webu video. Tak se pojďme podívat na to, jaký video obsah vám jako e-shopu přijde vhod.

Proč by měly e-shopy tvořit video

Popularita videí neustále roste s tím, jak se online svět zrychluje. Lidé jsou čím dál více líní číst a preferují pohyblivý formát obsahu. Videem se vám tak podaří nejen zaujmout více potenciálních zákazníků, ale také

  • zvýšíte míru zapojení, protože skrze video lze lépe sdělit informace a vyvolat u zákazníků emoce,
  • navýšíte míru konverze, protože snáze přesvědčíte zákazníky k akci,
  • pomůžete lidem lépe porozumět vašim produktům,
  • podpoříte svůj brand,
  • vybudujete si se zákazníky důvěru, jelikož uvidí a uslyší reálného člověka prezentujícího vaši značku.

Zároveň s tím udržíte krok s velkými e-shopy a oproti těm středním a menším získáte konkurenční výhodu.

7 typů videí, které by měl každý e-shop natáčet

Podobně jako u kteréhokoliv jiného formátu obsahu platí, že kreativitě se meze nekladou. Nyní si však představíme 7 základních typů videí, které vašemu e-shopu mohou pomoci být vidět.

Promo video

Propagační video má za úkol představit vaši firmu, hodnoty, produkty nebo nabídku služeb, ale také vaši historii, prostory, ve kterých pracujete a lidi, kteří za značkou stojí. Tento typ videa podporuje budování brandu a umožňuje vašim zákazníkům vás lépe poznat a navázat s vámi bližší vztah.

Ukázka propagačního videa e-shopu Nutsman

Produktové video

Cíl tohoto typu videa spočívá v prezentaci vašich produktů tak, jako kdyby je sledující viděli v reálu. Na videu ukažte detaily jednotlivých produktů, popište jejich výhody a demonstrujte, jak používat produkty v praxi.

Ukázka produktového videa e-shopu Česká biokosmetika

Recenze

Lidé důvěřují lidem a rádi je následují. Využijte proto sociální důkaz i ve video formě a připravte krátká recenzní videa. Na nich řeknou zákazníci a klienti svůj názor a svou zkušenost s vašimi produkty či službami a doporučí je ostatním.

Ukázka recenzního a rozbalovacího videa od Konzoliště

Edukační video

Věděli jste, že video platforma YouTube se řadí mezi jeden z největších vyhledávačů? Lidé se na internetu rádi učí a dozvídají nové věci. Natočte pro ně proto různé návody, ukázky a tipy (takzvané tutoriály) nebo jim předejte užitečné rady, jak vaše produkty sestavit, nastavit nebo používat.

Ukázka edukačního video od e-shopu Little Shoes

Zákulisní video

Dejte zákazníkům možnost nahlédnout pod pokličku vašeho podnikání a ukažte jim místa, která běžně neuvidí. Vezměte je prostřednictvím videa do vašeho skladu, do kanceláří, prodejen nebo do výroby. Proveďte je celým procesem balení a odeslání objednávky nebo je přizvěte na váš teambuilding či firemní školení. Tento typ videí přispívá k budování důvěry mezi klientem a značkou.

Ukázka zákulisního videa od e-shopu Toothy.cz

Reklamní spot

Video reklamy už dávno nepatří jen do televize, ale narazíte na ně prakticky všude na internetu. Vytvořte krátké, úderné, něčím zajímavé a zábavné video, které představí vaši značku a přitáhne k vám pozornost.

Ukázka krátké reklamy od Dedoles

Náborové video

Možná vás to ani nenapadlo, ale video obsah se prosadil už i v HR marketingu. Pokud hledáte osobitý způsob, jak oslovit nové zaměstnance, přesvědčte je pomocí videa, že práce u vás stojí za to. Zapojte vaše současné vedení a zaměstnance, prozraďte, proč by se k vašemu týmu měli chtít přidat a jak u vás vypadá pracovní den.

Ukázka náborového videa Lidl Česká republika

Užitečné tipy do začátku tvorby videí

Příprava videí zabere poměrně dost práce a času. Aby se vám investice do nich vyplatila, přečtěte si následující body, na které byste se během procesu tvorby měli soustředit.

  1. Řekněte si, čeho chcete videem dosáhnout a podle toho se rozhodněte, jaký typ video obsahu budete tvořit. Chcete například zvýšit své prodeje? Natočte reklamní spot, promo video a produktová videa.
  2. Zamyslete se, jaká videa budou v jednotlivých fázích nákupního procesu na lidi fungovat tak, aby je dovedla k nákupu. Produktová videa se hodí pro fázi SEE a THINK, recenzní pak primárně pro THINK. Na začátku se snažte zaujmout krátkými a zábavnými videi. Čím dále se zákazník v procesu dostane, tím více bude zaujat vaší značkou a snese i delší formáty.
  3. Vyberte do videa správné produkty, protože ne se vším se vám bude dobře pracovat a ne všechno dobře vypadá.
  4. Videa tvořte na míru vašim zákazníkům. Popřemýšlejte, jaké řeší problémy a ukažte jim, jak je mohou vaše produkty nebo služby vyřešit. Videem také odpovídejte na jejich nejčastější dotazy.
  5. Zapojte příběh, který v zákaznících probudí emoce. Ty rozhodují o tom, zdali bude video úspěšné, nebo zapadne v množství dalšího obsahu.

Videa ale nezapomeňte také optimalizovat, a to nejen z hlediska obsahu, ale také formátu podle toho, kde je chcete následně využít. Jinak totiž bude vypadat video pro sociální sítě a jinak video na váš web.

Krátká i delší videa ve formátu na šířku jsou vhodná

  • na váš web,
  • do e-mailu,
  • do reklam,
  • na YouTube.

Krátká videa v délce 30–90 sekund ve formátu na výšku jsou vhodná pro

  • Instagram Reels,
  • Facebook Reels,
  • TikTok,
  • YouTube Shorts.

Já versus profesionál – komu videa svěřit?

Rádi byste s video obsahem začali, ale zdá se vám to náročné nebo nákladné? Začněte ze začátku s něčím jednodušším a natočte například jedno video měsíčně na sociální sítě. Stačí vám k tomu dobrý nápad a kvalitní smartphone.

Jednou za čas však doporučujeme do tvorby video obsahu investovat a najmout si profesionála. Ten se postará o opravdu prvotřídní a dobře sestříhané video, které můžete k propagaci využívat dlouhodobě. Z jednoho natáčení můžete navíc obsah snadno recyklovat do několika kratších videí, které pak publikujte napříč profily na sociálních sítích.

Tak co, jdete do toho? Držíme vám palce a těšíme se na vaše první video!