Efektivní obsahový marketing pro malé e-shopy

15.12.2022 | Vojta Hulinský | Doba čtení: 5 min | Obsahový marketing

Malé e-shopy zpravidla mají i malý budget na propagaci, ale zato disponují velkým srdcem a nadšením. A to dokáže vykompenzovat i finanční nebo personální omezení – ale pouze tehdy, když se tyto benefity využívají efektivně. Podívejte se, jak díky obsahovému marketingu může i menší ryba uplavat dravým štikám.

Co je obsahový marketing?

Povinné edukační okénko na úvod, ať je hned každému jasné, o čem je řeč. 

Podle Josefa Řezníčka z agentury Včeliště je obsahový marketing marketing, jehož cíle jsou splněny pomocí tvoření obsahu. A to především takového, který vzdělává, pomáhá či baví. 

I malý e-shop může prostřednictvím psaní blogu nebo natáčení videí:

  • zvyšovat návštěvnost webu, 
  • přivádět na něj nové zákazníky,
  • motivovat ty stávající k opakovanému nákupu.

Jak ale tvořit správný obsah?

Obsahová strategie je základ

Dům se nezačíná stavět cihlu po cihle s tím, že až v průběhu práce si časem ujasníte, jak vlastně bude vypadat. To by dříve nebo později spadnul a investovaný čas i peníze by přišly vniveč. A stejné je to s obsahovým marketingem. Musíte mít jasně daný plán a směr.

Díky obsahové strategii zjistíte co, pro koho a jak máte psát. Potřebujete si ujasnit své místo na trhu, definovat cílovou skupinu a najít vhodný typ obsahu i jazyk, kterým se jako firma budete prezentovat. 

Vše uvedené si samozřejmě můžete udělat sami, ale vzhledem k důležitosti obsahové strategie doporučujeme zvážit možnost nechat si ji zpracovat od profesionálů, abyste měli jistotu, že hned od začátku jdete dobrým směrem.

A po cestě určitě budete chtít potkat co nejvíce lidí.

Analýza klíčových slov

Tzv. klíčovka vám ukáže, jaké fráze nebo otázky vaše cílová skupina hledá na Googlu a Seznamu. Tím tedy zjistíte, na co se v rámci SEO zaměřit a jaká vhodná slovní spojení používat nejen v samotném textu, ale i v podnadpisech a v administraci také v meta popisku a titulku.

Díky tomu se vaše pozice na stránce výsledků vyhledávání bude po zadání těchto výrazů časem zlepšovat, což vám může dlouhodobě přinášet nové návštěvníky.

I analýzu klíčových slov si lze zpracovat svépomocí. Buď zdarma s využitím našeptávačů či neplacené funkce Google Ads, nebo prostřednictvím nástrojů, jako je Marketing Miner, Ahrefs a další. I zde ovšem doporučujeme investovat do AKS od profesionálů.

Jak vymyslet vhodný obsah?

Dobré náměty či konkrétní témata získáte z obsahové strategie. Krásně se dá vycházet i z analýzy klíčových slov, kde najdete otázky, které s větší či menší frekvencí vaši potenciální zákazníci vyhledávačům pokládají. Anebo se můžete vžít do kůže svých zákazníků.

Zkuste si zodpovědět například tyto otázky:

  • Co je zajímá?
  • Jaké problémy řeší?
  • Na co se často ptají?
  • Podle čeho se rozhodují?
  • Co by je mohlo přesvědčit k nákupu?

Zjistíte tím, jestli třeba nepotřebují poradit, jak něco nainstalovat, vybrat nebo dále zpracovat. Rázem získáte kopu inspirace pro tvorbu obsahu, který vzdělává, pomáhá, baví. A především – je užitečný.

Jaké fáze nákupního procesu dokáže obsahový marketing ovlivnit?

Možná víte, že nákupní cyklus každého zákazníka zahrnuje fáze SEE, THINK, DO a CARE. Obsahovým marketingem s využitím doplňku Produkt Widgets ovlivnit všechny.

SEE

Content marketing vám pomůže v situaci, kdy o vás někdo vůbec neví a tím pádem u vás nákup ani neplánuje. Vhodným zakomponováním klíčových slov dostanete tyto návštěvníky na svůj web a poté je tam díky zajímavému a přínosnému obsahu udržíte. 

Čtenář například uvidí lákavý nadpis blogového článku, který nabízí řešení problému, s nímž se zrovna potýká, tak na něj klikne – a už se pomalu dostává do fáze THINK.

THINK

Návštěvníci vám dali šanci. Vy ji teď potřebujete chytit za pačesy a přesvědčit je, že jste odborník a dokážete jim nabídnout oproti konkurenci něco navíc. Přínosné rady, tipy nebo zajímavosti z oboru, to všechno může hrát ve váš prospěch a upevnit poptávku.

D O

Návštěvník se při četbě kvalitního článku může dostat do situace, kdy už jste ho přesvědčili a on je připraven produkt nakoupit. Proto je důležité využít této situace a umožnit mu to snadno a rychle.

K tomu vám pomůže doplněk Product Widgets, díky kterému můžete vložit nabídku relevantních produktů přímo do textu, ze kterého se čtenář jedním klikem dostane do e-shopu.

Tak jako to dělá velmi osobitý e-shop Pura Vida.

„Widgety nám pomáhají činit náš převážně textový obsah více vizuální a více interaktivní. Doplněk nám rovněž pomáhá lépe navigovat zákazníky během brouzdání po našem webu a dopřát jim plynulejší a příjemnější uživatelskou zkušenost. Nejvíc se nám na Product Widgets líbí, že z relativně malého vkladu – již existující produkt a trocha práce – dokáže vytvořit něco, co působí značně sofistikovaným dojmem,“ říká Petra Braddock, která jejími vlastními slovy „celý ten cirkus řídí“.

CARE

Zákazník vám při objednávce zanechal e-mail. Připomeňte se mu formou občasných newsletterů, informujte ho o nových článcích a přiveďte znovu na web. Touto cestou s ním zůstanete v kontaktu, vybudujete vztah a zvýšíte šance, že u vás dříve či později opět nakoupí.

Závěr

Efektivní content marketing pro malé e-shopy spočívá v pravidelné tvorbě obsahu, vychází z obsahové strategie, využívá analýzu klíčových slov a vzdělává, pomáhá či baví. Pak totiž dokáže zvyšovat návštěvnost webu, přivádět nové zákazníky a motivovat ty stávající k opakovanému nákupu.

Přiveďte horu k Mohamedovi

Dostaňte potenciální zákazníky přímo na svůj e-shop. Proměňte zájem na reálný prodej.
S widgety své produkty prezentujete a zároveň obohacujete zážitek čtenářů.

Zkušební verze zdarma