Umělá inteligence jako pomocník pro e-shopy

Někoho děsí, někdo je z jejího příchodu naopak nadšený. Ať tak či onak, všichni o ní mluví a říkají, že kdo ji ke své práci rychle nepřizve, rozjetý vlak už nestihne. Umělá inteligence se stala znenadání součástí našich životů a mnozí z toho byli překvapeni. Ačkoliv její nástup tak trochu naznačil Karel Čapek již v roce 1920.

Neúnavný kolega, který pracuje zadarmo

Nyní o více než sto let později roste popularita především jednoho z nástrojů poháněných umělou inteligencí – ChatGPT. Jedná se o chatbota, který vám dokáže vygenerovat téměř cokoliv na základě vašeho zadání. Díky tomu usnadňuje práci napříč obory.

Princip jeho fungování stojí na strojovém učení, přičemž informace si bere z nepřeberného množství dat kolujících na internetu. Zdarma ho navíc může využít úplně kdokoliv, a proto je nasnadě, abyste ho do svého podnikání zkusili zapojit i vy.

4 důvody, proč říct umělé inteligenci ano

  • Ušetří vám čas.
  • Zefektivní vaši práci díky automatizaci procesů.
  • Pomůže vám v momentě, kdy vám dojdou nápady.
  • Udržíte krok s konkurencí.

Objevte možnosti AI

Stále váháte? Podívejte se na pět příkladů využití umělé inteligence v praxi.

  1. Automatizace zákaznického servisu

Časy, kdy jste čekali se svou otázkou na zákaznické lince dlouhé minuty na operátora, jsou už nenávratnou minulostí. Zákazníci dnes od e-shopů očekávají okamžitou podporu, která bude dostupná v ideálním případě nonstop. A přesně k tomuto účelu se skvěle hodí chytří chatboti, kteří za vás zodpoví všechny návštěvnické dotazy. Zatímco vy se věnujete jiným důležitým činnostem, postarají se o vaše zákazníky i hladký průběh prodeje.

Ukázka chatbota u jednoho z našich klientů Little Shoes

  1. Generování e-mailů

Děsí vás představa přípravy desítek e-mailových znění a nemůžete si dovolit copywritera? Nástroj ChatGPT má pro strach uděláno, a proto vám hravě vytvoří prodejní e-maily se slevovými kupóny, informační sdělení o výprodejích nebo třeba výzvy k dokončení nákupu.

  1. Brainstorming

Kreativita ChatGPT nemá hranice, a proto se neostýchejte a zajděte si k umělé inteligenci pro trochu té inspirace. Během pár minut můžete mít například sepsaný seznam návrhů

  • firemních sloganů,
  • marketingových kampaní,
  • témat blogových článků
  • nebo příspěvků na sociální sítě.
  1. Analýza a práce s daty

Lidská mysl se po čase unaví, ať už chceme, nebo ne. Naopak ta umělá dokáže jet na plné obrátky neustále, a proto se vyplatí přenechat AI například analýzy velkého množství dat. Umělá inteligence dokáže porovnat váš byznys s konkurencí, navrhnout vám na základě toho smysluplné úpravy nebo třeba předpovědět chování vašich zákazníků a segmentovat je. Pro analýzu dat můžete využít například nástroj Microsoft Power BI.

  1. Tvorba obsahu

Obsahový marketing může vašemu e-shopu zvýšit návštěvnost, přivádět vám nové zákazníky i motivovat ty stávající k opakovanému nákupu. Díky zajímavým a správně optimalizovaným blogovým článkům se bude váš web také umisťovat na vyšších příčkách ve vyhledávání. Začněte tvořit blogové články s pomocí ChatGPT a nechte AI sepsat text, který bude mít pro vaše návštěvníky přidanou hodnotu a zároveň je bude bavit. 

Propojte blog s obsahem

Přidejte do blogových článků widgety s vašimi produkty od Product Widgets a usnadněte tak čtenářům cestu ke koupi.

Vyzkoušejte zdarma

Dá se AI věřit?

Schopnosti umělé inteligence se každým dnem zlepšují, ale stále není neomylná a už vůbec není perfektní. Nezapomeňte si proto vždy raději vygenerované informace ověřit, texty přečíst a případně upravit do svého komunikačního tónu.

Pozor také na poskytování citlivých informací. ChatGPT a další AI nástroje jsou pořád služby třetích stran, které mohou vaše data ukládat a není zcela jasné, jak s nimi mohou dále pracovat.

Jádro pudla při práci nejen s ChatGPT všeobecně spočívá ve správném zadávání úkolů. Stejně jako v životě totiž platí, že na hloupý dotaz přijde hloupá odpověď a naopak. Doporučujeme vám proto práci s AI zařadit do vašeho týdenního úkolníčku a pravidelně ji testovat. Jakmile jejím principům přijdete na kloub, uvidíte sami, jak rychle jejímu kouzlu nakonec podlehnete.