Jak se jako e-shop odlišit od konkurence

23.1.2023 | Vojta Hulinský | Doba čtení: 4 min | Obsahový marketing

Dřív platilo, že co Čech, to muzikant. Dneska má každý druhý svůj vlastní podcast a jeden ze tří provozuje e-shop. Samozřejmě jde o nadsázku, nicméně s internetovými obchody se opravdu roztrhl pytel. Odlišit se od konkurence je proto důležitější než dřív. Jak toho můžete dosáhnout?

Základem je positioning značky

Tzv. brand positioning představuje vymezení vlastní pozice na trhu. A to vám pomůže nastavit správný směr, například tone of voice, unikátní prodejní argumenty či marketingový plán jako celek. Při tvorbě důležitých strategických rozhodnutí byste zkrátka neměli uplatňovat metodu pokus omyl, ale vždy vycházet z detailní znalosti situace, ve které se vaše značka nachází.

To vyžaduje podrobnou a upřímnou analýzu:

  • vámi nabízených produktů či služeb,
  • vašich silných a slabých stránek,
  • konkurence,
  • trhu.

Na základě těchto informací a dat pak vytvoříte brand positioning. Díky nim si totiž můžete definovat svou cílovku (včetně jejich problémů a tužeb, které vaše služby vyřeši či naplní), ale také odhalit slabiny konkurence – a vymyslet, jak jich využít. A tím pádem se i odlišit. Že děláte věci jinak.

A pokud tato myšlenka dokáže vyřešit problémy zákazníků a naplnit jejich touhy, máte vyhráno. Alespoň úvodní kolo.

  • Pokud například většina konkurentů používá chemická dochucovadla či prefabrikáty, vsaďte na čerstvé suroviny. 
  • Jestli soupeři vyrábějí automatizovaně, vymezte se proti nim handmade pojetím.
  • Nabízejí rivalové sériové kolekce, jejichž produkty často zákazníkům dokonale nepadnou nebo mají krátkou životnost? Zhotovujte zboží přímo na míru a s dlouhou, třeba dokonce doživotní zárukou.

Pak postupujete do druhého kola, kterým je strategie komunikace.

Strategie komunikace

Nyní byste již měli znát hlavní unikátní prodejní argumenty, které vás dělají jedinečnými, nebo alespoň odlišují od většiny konkurentů. V tuto chvíli tedy přichází na řadu vymyslet, jak tato USPčka sdělit cílové skupině.

Zde opět využijete analýzu potenciálních zákazníků, která vám prozradí:

  1. Jaké komunikační platformy používají?
  2. O jaký typ obsahu se nejvíce zajímají?
  3. Jakým stylem jazyka mluví? 

Díky tomu si dokážete ujasnit, jestli se vám například kromě vedení blogu vyplatí psát edukativní příspěvky na LinkedInu, točit bláznivá videa na TikTok, fotit vymazlené snímky na Instagram či přispívat hlavně na Facebook. Anebo dělat všechno.

Řekněme, že provozujete privátní wellness s lepším vybavením, než jakým disponuje konkurence.

  • Na LinkedInu byste mohli zmínit, že saunování podporuje činnost mozku a schopnost koncentrace. A vy máte jako jediní v okolí nejen klasickou finskou, ale i tropickou, parní a infra saunu. Díky tomu po návštěvě vašeho wellness budou zákazníci v práci produktivnější, než kdyby šli jinam, protože dostanou hned několik typů pozitivních impulzů.
  • Na TikTok můžete vložit video z vířivky, ve které si pár atraktivních komparzistů ťuká šampaňským a náramně se přitom baví.
  • Na Instagram lze umístit stylizované fotografie zákazníků, kteří si jednou užívají perličkovou lázeň, podruhé odpočívají v křesle, jindy se potí v sauně a nakonec relaxují při pohledu na harmonizační stěnu z norského mechu.
  • A na Facebooku lze bez obav použít všechny výše uvedené typy obsahu.

Zároveň je třeba si připravit podrobný plán kde, kdy a co publikovat. Vše by mělo zohledňovat specifikace dané platformy, problémy a touhy cílovky i unikátní prodejní argumenty.

Tím už se ale pomalu dostáváme ke zvyšování důvěry, vytváření komunity a budování značky.

Budování značky

Branding je, velmi zjednodušeně řečeno, dlouhodobé naplňování strategie komunikace. Čím delší dobu budete publikum zásobovat zajímavým, přínosným a s hodnotami značky souznícím obsahem , tím větší důvěru i věhlas získáte. A dobrou péčí o zákazníky (nabídnutím něčeho „navíc“, jako je například designové balení, osobní vzkaz jako součást zásilky či věrnostní program) si oboje udržíte.

Závěr

K odlišení vašeho e-shopu potřebujete dokonale znát vlastní firmu, nabízené produkty či služby, konkurenci, trh a cílovou skupinu. Jedině tak můžete najít to, čím se vymezíte proti slabině soupeřů a zároveň tím naplníte touhy nebo vyřešíte problémy zákazníků. Následně je nutné zjistit, jak a kde jim tyto unikátní prodejní argumenty prostřednictvím přínosného obsahu sdělíte. A teď už zbývá jediné: ve zvolené strategii vytrvat. Protože pouze tak si můžete ověřit její funkčnost.

Přiveďte horu k Mohamedovi

Dostaňte potenciální zákazníky přímo na svůj e-shop. Proměňte zájem na reálný prodej.
S widgety své produkty prezentujete a zároveň obohacujete zážitek čtenářů.

Zkušební verze zdarma