5 pravidel pro psaní popisků k produktům na e-shopu

26.4.2023 | Oldřiška Hradcová | Doba čtení: 4 min | Obsahový marketing

Zatímco v kamenných prodejnách vás dokáže k zakoupení produktu přesvědčit komunikativní prodavač, na e-shopu to za něj musí udělat text. Produktové popisky jsou proto v online prostředí jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují, zda si vaši návštěvníci zboží vůbec prohlédnou a následně i koupí. Pokud budou vaše texty nudné nebo nevýstižné, mohou vaše zákazníky odehnat ke konkurenci. Jak tedy tvořit popisky k produktům, které zaujmou? Následujte těchto 5 pravidel a podpořte své prodeje.

Zaměřte se na ideálního kupce

Než začnete psát, zamyslete se nad tím, kdo je vaším ideálním zákazníkem. Jakým způsobem komunikuje? Jaká slova používá a co ho bude nejspíš o produktu zajímat? Jakmile dáte dohromady odpovědi na tyto a další otázky, snažte se je zakomponovat do popisku produktu tak, aby danou personu oslovil.

Neprodávejte produkt, ale zážitek

Technické parametry jsou bezpochyby důležitou informací, kterou byste neměli v produktových popiscích vynechat, avšak není to jen o nich. Častým problémem e-shopů je fakt, že popisky zahrnují jen vlastnosti produktu a neuvádějí jeho přínos.

Zákazníci přitom chtějí slyšet

  • s čím jim produkt dokáže pomoci,
  • jaké potřeby a přání jim může naplnit,
  • proč by si ho tím pádem měli pořídit.

Zapojte do textace trochu emocí a ukažte lidem skrze příběh, jaký zážitek si společně s výrobkem kupují a jak jim může zlepšit život. Přečtěte si o dalších psychologických tricích, které využijete v marketingu.

Skvělým příkladem je e-shop grilovani.cz. Ten se rozhodl nepoužít čistě informační větu: „Gril měří 72 cm“, jelikož ta člověku vybírajícímu gril poprvé nic extra neřekne. Na místo toho uvedl, že nezabere příliš prostoru, ale přesto na něm připravíme hostinu pro celou rodinu a přátele. 

Podobně pracuje s popisky také značka Pura Vida, která využívá i Product Widgets. Své legíny prezentuje na e-shopu nejen pomocí klasického popisu materiálu, ale také pocitu, který díky němu při cvičení zažijete, nebo kterému se naopak vyhnete.

Buďte konkrétní, ale nesnažte se říct vše

Nikdo nechce kupovat zajíce v pytli. U každého produktu proto vždy uveďte co možná nejpřesnější informace, které zákazníkům prozradí, co od něj mají očekávat. Vyhněte se frázím jako „univerzální výrobek“, které jsou neúčinné a neříkají vůbec nic. Pokud má například výrobek nějakou speciální funkci, zdůrazněte ji v popisku společně s dalšími výhodami a propojte je s konkrétními problémy, které díky tomu vyřeší.

Zároveň se ale snažte vybírat jen to nejzajímavější z pohledu čtenářů. Pokud potřebujete v popiscích použít odborné termíny, vysvětlete je tak, aby každý pochopil, o co se jedná.

Využijte formátování a vizuální prvky

Největším zabijákem je nepřehlednost. Návštěvníci e-shopů totiž nečtou, ale skenují. Učiňte vaše popisky vizuálně atraktivními a zvýrazněte zásadní informace pomocí různých prvků. I produktové popisky by měly obsahovat:

  • nadpisy,
  • podnadpisy,
  • vytučnění vybraných částí,
  • seznamy,
  • prolinkování do kategorií produktů nebo na blogové články.

Zákazníci uvítají také profesionální i reálné fotografie, videa nebo třeba zajímavé grafiky, které jim pomohou lépe pochopit, co produkt umí. 

Zapojte klíčová slova

Při sepisování popisků pro e-shop se soustřeďte také na SEO neboli optimalizaci pro vyhledávače. Nekopírujte produktové texty od dodavatelů, ale tvořte si vlastní, unikátní popisky zahrnující relevantní klíčová slova. Pokud nabízíte příslušenství na grilování, je důležité používat spojení, která lidé v této oblasti nejvíce vyhledávají. Například: gril, keramický gril, recepty atd. Společně s tím se soustřeďte také na výstižné meta popisky a titulky. Tím zvýšíte šanci, že se vaše produkty objeví na předních příčkách ve výsledcích vyhledávačů.

Závěr 

Produktové popisky jsou společně s vizuálními prvky těmi hlavními způsoby, jak zboží na e-shopu prodat. Věnujte proto jejich tvorbě pozornost a patřičné úsilí. Správně napsaný text dokáže zvýšit vaše zisky a budovat si se zákazníky pozitivní vztah.

Přiveďte horu k Mohamedovi

Dostaňte potenciální zákazníky přímo na svůj e-shop. Proměňte zájem na reálný prodej.
S widgety své produkty prezentujete a zároveň obohacujete zážitek čtenářů.

Zkušební verze zdarma