5 nejpoužívanějších Shoptet doplňků z kategorie VZHLED

Vizuální stránka e-shopů je dnes stejně důležitá jako samotná nabídka produktů a služeb. Nikdo totiž nemá času nazbyt a k zaujetí zákazníka máte ze začátku jen 3 až 5 vteřin. Proto jsme se dnes zaměřili na doplňky, které Shoptet jako vedoucí platforma pro provozování e-shopů na českém trhu, nabízí právě v kategorii vzhledu.

Pojďme se podívat zblízka na 5 nejpoužívanějších. Hned zkraje je ale třeba vypíchnout, že se nejedná o nejužitečnější, nejlepší nebo nejpropracovanější doplňky. Rozhodující je zkrátka počet stažení neboli množství e-shopů, které tyto widgety využívají.

1. POBO Page Builder

První místo obsadil trochu netradiční doplněk s obrovskou mírou využitelnosti, který umožňuje vytvořit vzhled produktových nebo blogových stránek na e-shopu podle vašich preferencí.

Jedná se vlastně o samostatnou platformu, která zároveň umožňuje rovnou vytvářet a designovat i produktové popisky, články na blog nebo překlady textů do jiných jazyků, a to s využitím dnes tolik populárních nástrojů umělé inteligence.

Vzhled svého e-shopu díky tomuto doplňku postavíte snadno a rychle díky více než 60 předpřipraveným prvkům, mezi které patří například šablony na obrázky s textem, Youtube videa s textem i bez textu, produkty s textem a další. K dispozici je také více než 200 ikon, díky kterým můžete jednoduše vytvářet bloky s prodejními argumenty a další obsah, který bude pro vaše zákazníky relevantní.

Další prvky si můžete od firmy nechat vytvořit na míru vašim požadavkům nebo si třeba nechat přebarvit své oblíbené prvky do barev vaší značky.

K dispozici jsou také hromadné úpravy, jako je sdílení popisků mezi produkty, nebo možnost vkládat do připravených prvků obsah z fotobanky, kde můžete vybírat z až 5000 000 dostupných obrázků.

Až budete mít obsah přímo v administraci POBO platformy připravený, stačí překopírovat výsledný kód stránky na vybrané místo na vašem e-shopu, kde se po uložení změny projeví. V případě úpravy produktů se díky propojení s vaším e-shopem změny na webu ukáží rovnou po uložení v POBU.

Na první pohled se zdá, že tvůrci doplňku zaplnili velkou díru na českém trhu a konečně otevírají dveře majitelům e-shopů k nekomplikované přípravě obsahu vychytaného do poslední tečky. Samotná firma ale vznikla teprve v roce 2021 a zdá se, že některé procesy ještě nemá zcela zvládnuté. Podle některých recenzí uživatelů mezi předpřipravenými prvky často něco nefunguje, navíc se stále mění možnosti úprav a podmínky poskytování služby, nebo drhne komunikace s podporou.

Mnohé e-shopaře také může odradit paušální poplatek za využívání služby, který začíná v základním tarifu na částce 3 456 Kč ročně. Nejvyšší tarif Premium pak pořídíte za cenu 11 988 Kč ročně. Cena může působit na první pohled jako velmi nízká vzhledem k tomu, co za ni dostanete v porovnání s tím, kolik byste zaplatili za měsíc grafikovi a kodérovi. Na druhou stranu, pokud máte více e-shopů, které tímto způsobem budete chtít designovat, už se vše násobí.

To samé platí například i pro e-shopy v několika cizojazyčných variantách. Každý e-shop totiž potřebuje svou vlastní licenci. Pokud tedy máte například 5 cizojazyčných variant jednoho e-shopu, musíte roční licenci zaplatit pětkrát. Co se týče tvorby textu přes AI a překlady, jedná se o integraci, která není v tarifu zahrnuta a počítejte s dalšími příplatky v podobě utrácení kreditů za každý takový počin (1 kredit = 1 Kč).

Pokud se rozhodnete doplněk využívat, zvažte také, co to pro vás bude znamenat z dlouhodobého hlediska. Odinstalování doplňku totiž povede k odebrání vytvořených JavaScriptů a CSS stylů z vašeho e-shopu, a tím pádem dojde ke znehodnocení vámi již vytvořeného obsahu.

Vypadá to tedy, že ačkoliv může být POBO Page Builder skvělým pomocníkem – zvlášť pro menší e-shopy bez mnoha dalších jazykových variant – jedná se zároveň o dlouhodobý závazek, který se nevyplatí porušit.

Produktové stránky vytvořené pomocí POBO Page Builderu
Produktové stránky vytvořené pomocí POBO Page Builderu

2. Instagram widget+

Kdo dnes nemá instagramový účet jako by nebyl. Na e-shopu na něj samozřejmě upoutávka nesmí chybět. K tomu slouží Instagram widget+, který v kategorii vzhledu obsadil hned druhou příčku.

Ve vysoké kvalitě umožňuje zákazníkům ukázat náhled příspěvků z vašeho Instagramu. Slouží tak jako upozornění na vaše další aktivity a vyzývá návštěvníky ke sledování vašeho profilu. V nastavení widgetu je možné zvolit si vlastní nadpis, například „Sledujte nás na Instagramu“ v různých stylech (velikost, barvu, tučnost, font) a další grafická nastavení (volba zobrazení loga Instagramu a další). Je možné ho nainstalovat do všech dostupných šablon, a podporuje i multijazyčnost.

Umístění tohoto doplňku je nad patičkou e-shopu a zobrazí vám posledních až 16 příspěvků z vašeho instagramového účtu. Synchronizace nových postů pak probíhá každou hodinu. Co se týče funkce pro zákazníky, můžete navolit, co se má stát po najetí myší na konkrétní příspěvek a vybrat například přiblížení obrázku skrz funkci zoom.

Pokud máte krásný instagramový účet, proč ho neukázat ještě více lidem pomocí této extrémně jednoduché integrace? Oblíbenost tohoto doplňku ještě doplňuje fakt, že vás tento widget vyjde pouze na několik set Kč ročně.

Widget na eshopu
Widget na eshopu

3. Bannery+

Kromě náhledu ochutnávky ze sociálních sítí jsou další nepostradatelnou součástí každého e-shopu reklamní bannery. Právě na to cílí widget Bannery+ s bronzovou medailí, který umožňuje majitelům e-shopů přidávat neomezený počet bannerů na úvodní stránku, nebo je vkládat na jinak nedostupné pozice na webu.

Mezi užitečné funkce tohoto doplňku patří také vložení bannerů k různým kategoriím, a to jak nad hlavičku a patičku webu, tak pod ně.

Kromě bannerů jsou podstatnými prvky webů také ikonky zobrazující přehledně, jaké výhody váš e-shop zákazníkům nabízí. I to je součástí widgetu Bannery+. Můžete je díky němu vložit jak na homepage, tak i k detailu produktu. Na výběr přitom máte z 1500 ikon.

Aktuální roční cena za instalaci vychází na 1 152 Kč. Fungovat bude na šablonách Step, Classic, Waltz, Tango, Techno, Soul, Rock, Pop, ale v šablonách Waltz a Techno nejsou díky jejich primárním funkcím dostupné bannerové pozice nad hlavičkou.

Banner pod hlavičkou
Banner pod hlavičkou

4. Sticky hlavička

Pokud jste fanoušky malých, ale užitečných vychytávek, bude se vám líbit widget Sticky hlavička. Ta pomůže zákazníkům pohybovat se na vašem webu s mnohem větším přehledem.

Horní menu se jim už při scrollování nikam neztratí a bude připraveno stále pěkně na očích, až se rozhodnout prozkoumat vaši další nabídku produktů nebo služeb.

Kromě toho, že zákazníkům usnadníte orientaci na vašem e-shopu, a to jak na desktopu, tak na mobilu, budou mít neustále k dispozici i pohled na vaše logo. Tím se zvyšuje zapamatovatelnost vaší značky a brand awareness.

Na každém zařízení se Sticky hlavička zobrazí jinak. Na větších obrazovkách bude mít podobu klasického menu na šířku celé stránky, na mobilech pak počítejte s proužkem obsahujícím vaše logo a s tzv. hamburgerovým menu, které všechny své položky odhalí po rozkliknutí. Pokud máte zájem pouze o mobilní verzi, můžete si ji nastavit pomocí kódu v editoru.

Jednu z největších výhod vidí majitelé e-shopů v tom, že Sticky hlavička zákazníkovi kdykoliv zpřístupní obsah košíku.

Tento drobný, ale v dnešní době už nepostradatelný doplněk, má navíc tu výhodu, že patří mezi widgety s jednorázovým poplatkem, který aktuálně činí jen 290 Kč. Jednou ho tedy zaplatíte a o žádné další platby se už nemusíte starat

Sticky hlavička na webu
Sticky hlavička na webu

5. „Back to top“ šipka

Nesnášíte nekonečné scrollování z konců stránek na jejich začátek? Právě s tím zatočí tento doplněk.

Další užitečná vychytávka, u které není překvapením, že se díky své rozsáhlé využitelnosti na takřka všech webech zvládla umístit ještě v první pětce nejpoužívanějších vzhledových doplňků pro Shoptet

V zájmu všech majitelů e-shopů by mělo být umožnit svým zákazníkům co nejjednodušší pohyb na svém webu. Stejně jako u předchozího doplňku, přesně to zvládne tahle šipka, díky které se jedním kliknutím zákazník zvládne vrátit na začátek stránky. Funguje jak na desktopu, tak na mobilu, kde ji zákazníci ocení dvojnásob.

Doplněk je určen pro všechny Shoptet šablony a pořídíte ho opět za nízký jednorázový poplatek 190 Kč.

Back to top šipka na webu
Back to top šipka na webu

Zaujal vás některý ze zmíněných doplňků? Pokud ano, můžete si je předem zdarma vyzkoušet. U „dražších“ doplňků s opakovaným poplatkem máte k dispozici 14 dnů zdarma. U dvou posledních widgetů s malým jednorázovým poplatkem se pak jedná o 1 den

Doplňky zaměřené na vzhled se mohou stát klíčovým prvkem pro zvýšení atraktivity a uživatelské přívětivosti vašeho e-shopu. Investice do kvalitního designu se vždy vyplatí a pokud nemáte na rozhazování, mohou být právě vhodně zvolené doplňky tou pravou cesto