Co je PIM a jak pomáhá e-shopům

V dynamickém světě e-commerce je zvyšování efektivity prodeje, snižování nákladů, optimalizace procesů a práce s daty klíčem k úspěchu. Jakou roli v tom může hrát Product Information Management?

Co je to PIM?

PIM (Product Information Management) je systém, ve kterém je možné efektivně spravovat produktové informace různého druhu. Tento nástroj pro moderní e-shopy zásadně usnadňuje práci provozovatelům online obchodů tím, že shromažďuje všechno info o produktech na jednom místě.

Slouží jako úložiště dat a obsahu, jako zdroj, do nějž můžete vždy sáhnout, ať už potřebujete exportovat popisky, fotky a obrázky, parametry, ceny, skladovou dostupnost a další údaje. S informacemi v PIM můžete hromadně pracovat podle potřeby a distribuovat je do svých prodejních kanálů. Můžete je využívat přímo na e-shopu, na marketplace, v tištěných materiálech, systémech ERP, ale třeba i na sociálních sítích.

Jak PIM pomáhá e-shopům?

Princip PIM je jednoduchý, přesto nabízí mnoho výhod při používání a může být výraznou pomocí při dosahování stanovených cílů. V zahraničí jde o nástroj, který je internetovými obchody hodně využíván.

Zvýšení efektivity

Automatizace úkonů souvisejících se správou produktových dat šetří čas. Díky tomu se můžete více zaměřit na strategické aspekty podnikání nebo jiné aktivity.

Snížení nákladů

Eliminace duplicitních dat a případných chyb snižuje provozní a údržbové náklady.

Zvýšení prodeje

Poskytování komplexních a přesných produktových informací vede k nárůstu konverzí a tržeb.

Budování vztahů se zákazníky

Spokojení klienti se k vám vrátí s mnohem větší pravděpodobností a nakoupí znovu.

Podpora SEO

PIM systémy usnadňují optimalizaci produktových stránek pro vyhledávače, čímž se zvyšuje jejich viditelnost ve výsledcích vyhledávání.

Omnichannel prodej

PIM usnadňuje správu produktových dat napříč všemi prodejními kanály, čímž zajišťuje konzistentní a personalizovaný zážitek pro zákazníky.

PIM nástroje

Naštěstí i v České republice existuje řada kvalitních PIM systémů, které dokáží uspokojit potřeby e-shopů všech velikostí.

Mezi ty nejpoužívanější patří:

Mergado - www.mergado.cz

Nabízí komplexní řešení PIM s širokou škálou funkcí a napojením na Shoptet a další e-commerce platformy. Můžete s ním upravovat nejen produktové a dodavatelské feedy, ale také posílat data do CRM, ERP, expandovat na marketplaces, řešit inzerci i prodej.

PIMICSM - www.pimics.com

Umožňuje snadnou správu velkých objemů dat, nabízí mnoho možných prodejních a marketingových kanálů, které lze aktualizovat najednou, bohatá a konzistentní data o produktech.

TheShop PIM - www.theshop.global

Umí se přizpůsobit rozrůstajícímu byznysu a je ideálním řešením pro e-shopy, které už působí na více trzích, nebo se právě připravují na expanzi.

Akeneo - www.akeneo.com

Je obzvláště užitečný pro e-shopy a prodejce, kteří prodávají širokou škálu produktů na více kanálech, potřebují spravovat komplexní produktová data a chtějí optimalizovat své produktové feedy pro vyhledávače.

Kromě výše uvedených systémů existuje i mnoho dalších PIM řešení, která se liší funkcemi a cenou. Důležité je vybrat si systém, který nejlépe vyhovuje vašim specifickým potřebám a rozpočtu.

Shrnutí

Investice do PIM systému se stává nezbytností zejména pro e-shopy střední a větší velikosti. Zajišťuje efektivní správu produktových dat, optimalizaci procesů a celkové posílení konkurenceschopnosti v digitálním světě.

Zdroje