Jak DALL-E mění pravidla hry v tvorbě obrázků? Vítejte do nové éry vizuálního obsahu

V době, kdy dominuje hlavně digitální obsah, přichází nespočet chytrých technologií, které ovlivňují tvorbu i vnímání umění a designu. Jednou z nejvýraznějších je DALL-E, nástroj otevírající nové možnosti pro kohokoli s chutí vizuálně tvořit. Jak ho můžete využít pro grafiku od jednoduchých ilustrací až po složité, realistické scény na základě krátkého textového popisu i vy?

Umělá inteligence patří mezi nejskloňovanější témata posledního roku. Zasahuje do všech sfér života, ale není třeba před ní zavírat oči, naopak, kdo naskočí na vlak rychleji, bude lépe připravený na budoucnost, ve které bude hrát AI nezastupitelnou roli.

Ilustrační obrázek k poslednímu odstavci vytvořený v DALL-E 3
Ilustrační obrázek k poslednímu odstavci vytvořený v DALL-E 3

Co je to DALL-E?

Jedná se o pokročilý AI model, který dokáže generovat vysoce detailní obrázky podle jednoduchých textových zadání. Tento model, vyvinutý týmem OpenAI, kombinuje pochopení jazyka s vizuální kreativitou. Díky tomu umožňuje vytvářet vizuální obsah, který byl doposud mimo dosah tradičních nástrojů a technik využívaných běžnými lidmi.

Možná to sami znáte, i každá sebedrobnější grafika musela vždy projít rukama profesionálního webového designera.

To je dnes už ale minulostí a pokud jste například majitelé e-shopu, spoustu grafických materiálů si zvládnete vytvořit sami – od log (obr. A) přes úvodní obrázky do článků (obr. B) až po pozměněné produktové fotografie (obr. C).

Do příkazového řádku totiž můžete vkládat i své již existující obrázky, které model vezme jako vzor a v podobném duchu je podle vašeho přání přetvoří.

S momentálně dostupnou verzí modelu DALL-E 3 výsledky navíc obdržíte v řádech sekund.

Prompt okno a výstup na požadavek loga ve zlaté barvě a secesním stylu pro nábytkářskou firmu.
A: Prompt okno a výstup na požadavek loga ve zlaté barvě a secesním stylu pro nábytkářskou firmu
Výstup na požadavek úvodního obrázku na šířku ve fotorealistickém stylu ke článku o způsobech, jak si zvelebit balkon na léto.
B: Výstup na požadavek úvodního obrázku na šířku ve fotorealistickém stylu ke článku o způsobech, jak si zvelebit balkon na léto
Prompt a výstup na požadavek k přetvoření modrého hrnku z vložené fotografie na jeho červenou variantu
C: Prompt a výstup na požadavek k přetvoření modrého hrnku z vložené fotografie na jeho červenou variantu.

Jak začít?

Abyste mohli začít model DALL-E pro generování obrázků využívat, čeká vás několik jednoduchých kroků, včetně vytvoření účtu a výběru tarifu.

Registrace na OpenAI a výběr nástroje DALL-E

  • Navštivte oficiální web OpenAI a vyberte sekci „vyzkoušet.“
  • Vytvořte si účet OpenAI (bude vyžadovat zadání základních informací, jako je jméno a e-mailová adresa, a následné potvrzení registrace prostřednictvím e-mailu).
  • Po potvrzení svého účtu se přihlaste do OpenAI a vyhledejte mezi dostupnými AI nástroji DALL-E.
  • Pokud si vyberete první placenou možnost mezi dostupnými tarify, kterou je Chat GPT Plus za 20$ měsíčně, nebo jste již uživateli, máte k DALL-E automaticky přístup zdarma.
  • V tarifu dostupném s Chat GPT Plus máte nárok na generování 50 obrázků denně. Pokud tohoto limitu dosáhnete, model vás upozorní, že další obrázky můžete generovat opět až po uplynutí určitého časového úseku.

Tip! Nechcete kupovat zajíce v pytli? Zdarma si DALL-E můžete vyzkoušet přes Bing! Stačí mít vytvořený účet Microsoft. Limitací je zde konkrétní počet kreditů na týden, po jehož vyčerpání není možné tvořit další obrázky. Na zkoušku ale úplně postačí.

Jak na tvorbu obrázků s DALL-E?

Všechny vizuály začínají vaším nápadem, který vyjádříte v jedné větě či frázi neboli promptu. Zadání můžete uvádět jak v angličtině, tak i v češtině. Model vám vrátí výsledek většinou v několika variantách, a to i s textovým popisem, který vystihuje dodanou grafiku. Zde je několik tipů, jak postupovat pro co nejlepší výsledky:

  • Buďte konkrétní, ale s mírou: Jasné popisy výrazně zlepšují výsledky. Zahrnutí konkrétních detailů, jako jsou emoce, prostředí, objekty a barvy, pomáhá systému lépe pochopit váš záměr. Pozor ale na příliš mnoho omezení, která mohou bránit kreativitě AI.
  • Používejte popisný jazyk: Myslete na to, jak byste svůj nápad popsali umělci. Zadávejte popisy, které vyvolávají obrazy a požadovanou atmosféru.
  • Experimentujte: Nebojte se hrát si s různými formulacemi svého popisu. I malé úpravy v textu mohou vést k překvapivě odlišným výsledkům.
  • Zahrňte styly a reference: Uvádějte vizuální styl, ve kterém si přejete obrázek vytvořit, abyste se vyhnuli slepým uličkám. DALL-E zná také širokou škálu kulturních a literárních referencí, což může výstupy značně obohatit. Pozor ale na zadání týkající se práce žijících umělců. Z důvodu autorských práv vám model v takovém případě nevyhoví.
  • Upravujte a pozměňujte: Jakmile obdržíte první výstupy, můžete dát nástroji svou zpětnou vazbu pro další verze/iterace, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.
Příklad vygenerovaného obrázku s konkrétním zadáním, ale dostatkem prostoru pro kreativitu AI
Příklad vygenerovaného obrázku s konkrétním zadáním, ale dostatkem prostoru pro kreativitu AI – kočka na poli chytající ptáka, slunečná atmosféra, styl široké čočky

Nástroj sám vám usnadňuje vytváření popisků a nabízí i některé rychlé volby, které stačí jednoduše naklikat nad řádkem, do kterého se prompt zadává. Vybrat si tak můžete například, jestli chcete grafiku na výšku, na šířku nebo třeba požadovaný umělecký styl.

Příklad nevyhovujícího vygenerovaného obrázku s příliš mnoha popisnými detaily
Příklad nevyhovujícího vygenerovaného obrázku s příliš mnoha popisnými detaily – makové pole, bílá kočka, kolibřík, styl široké čočky.

Spoustu nástrojů pod jedním účtem

Na rozdíl od jiných nástrojů zaměřených na generování vizuálního obsahu máte s DALL-E, které funguje přes nejpoužívanější jazykový model Chat GPT jednu nespornou výhodu – přístup ke všem dostupným modelům OpenAI, které zahrnují mnohé další nástroje zaměřené na produktivitu, psaní, analýzu, programování nebo třeba lifestyle. Jedná se tak o komplexní řešení pro všechny vaše potřeby v současném digitálním světě.

Možnost výběru dalších specializovaných grafických nástrojů
Možnost výběru dalších specializovaných grafických nástrojů.
Návrh loga pro sportovní značku pro ženy
Návrh loga pro sportovní značku pro ženy s názvem hrajícím si se slovy „speed“ a „Sissy“ přes nástroj Logo Creator využívající DALL-E.

Kde vám DALL-E usnadní práci?

Web, sociální sítě, e-mailing, katalogy a propagační materiály... tam všude je potřeba neustále dodávat nové neokoukané grafické materiály. DALL-E vám v tomto ohledu dokáže nejen sejmout z ramen obrovskou tíhu, ale i ušetřit spoustu peněz. Poslouží i jako inspirace pro vaše vlastní výstupy nebo podkladové zadání pro interní grafiky.

Jedná se pouze o zkrácený náhled možností využití modelu, který můžete více prozkoumat na vlastní pěst. Stačit vám k tomu bude jen trochu motivace, času a chuti objevovat možné i nemožné.

Všechny výstupy, které vytvoříte s DALL-E 3, jsou navíc vaše! Jste tak oprávněni je volně šířit a nepotřebujete ničí svolení k vytváření kopií, jejich prodeji ani k jinému komerčnímu využití.