Prodávejte produkty díky storytellingu

Příběhy a emoce prodávají. To není žádným tajemstvím, ale stejně na to pořád spousta českých e-shopů zapomíná. Storytelling neboli vyprávění příběhů přitom může skvěle podpořit prodej vašich produktů a odlišit vás od konkurence. Jedná se navíc o poměrně levnou záležitost, se kterou může začít ihned každý z vás. Vylepšete popisky svých produktů a nakopněte tržby díky storytellingu. Povíme a ukážeme vám, jak na to.

Co je to storytelling? 

Jako storytelling označujeme formu obsahového marketingu, která umožňuje si skrze vyprávění příběhů vytvořit vztah se zákazníkem, vzbudit v něm emoce a pocit, že se se značkou a produktem dokáže ztotožnit.

Storytelling firmy a produktu jsou dvě rozdílné, ale velmi propojené strategie. Storytelling firmy zpravidla představuje myšlenku a lidi stojící za značkou, odtajňuje proces, jak firma vznikla, a popisuje její vizi. V záplavě konkurence představuje způsob, jak lidem ukázat, proč by si měli vybrat právě vaši značku. Zároveň s tím si vás zákazníci díky podmanivým příběhům lépe zapamatují a budou se k vám opakovaně vracet.

Podle Behavio Labs se až 95 % našich každodenních rozhodnutí odehrává na podvědomé úrovni. I proto dnes lidé nenakupují rozumem, ale kvůli tomu, že se jim daná věc líbí a chtějí ji vlastnit. Pomocí storytellingu v nich vyvoláte zvědavost a zájem a přesvědčíte je, že právě váš produkt jim může pomoci vyřešit jejich problémy nebo naplnit jejich potřeby.

Co přinese storytelling vašemu e-shopu? 

  • Zvyšuje vaši důvěryhodnost.
  • Podporuje budování brandu.
  • Pomáhá zaujmout návštěvníka.
  • Pomáhá návštěvníkovi při výběru produktu.
  • Zlepšuje SEO.

Co přinese storytelling samotným produktům? 

Učiní je v očích zákazníků zajímavější. Řekněte sami, která z následujících peněženek by vás více zaujala – první, nebo druhá?

Ukázka storytellingu na e-shopu Peněženky Ahal

Vysvětlí, k čemu jsou produkty dobré, jak s nimi zacházet, co za jejich výrobou stojí a tím pádem i obhajuje jejich cenu. Například jeden z našich klientů, e-shop Pura Vida, si je určitě vědom toho, že dámské legíny se dají na trhu sehnat i za méně než 2 000 Kč. Proto v popisku produktu uvádí hned několik důvodů, proč se vám jejich legíny vyplatí.

Ukázka storytellingu na e-shopu Pura Vida

Dokáže odlišit produkty na vašem e-shopu od stejných produktů jinde. Pokud nahrajete na web totožný popisek od dodavatele jako desítky dalších obchodů, které ho nabízejí, těžko přesvědčíte zákazníka k nákupu právě u vás. A co víc, vyhledávače tuto praktiku vyhodnotí jako duplikaci, což vám zhorší SEO. 

Ukázka stejného produktu na dvou různých e-shopech s doslovně zkopírovaným popiskem od dodavatele

A samozřejmě to hlavní – dokáže zvýšit tržby. Klidně až o 46 %, což se jen díky úpravě popisku jednoho produktu povedlo Janu Kvasničkovi na e-shopu Švihej. Tuto případovou studii představil na své přednášce na letošním ročníku ShopCamp.

Ukázka z e-shopu Švihej

Prvky storytellingu aneb jak lze vyprávět příběhy

Mnozí z vás si možná myslí, že příběh produktu lze odvyprávět jen pomocí textů. Psaná forma je však jen jednou z mnoha způsobů, jak může storytelling produktu vypadat.

Do fotogalerie můžete například kromě běžných produktových fotek zařadit také infografiky, které odprezentují zábavnější formou důležité informace a výhody produktu. Nezapomeňte také myslet na pořadí fotografií tak, aby nebyly fotky ze stejného prostředí vedle sebe. Zákazníci se při proklikávání začnou rychle nudit a odejdou.

Ukázka z e-shopu Líčírna

Fotky nepatří jen do fotogalerie, ale také přímo do popisku produktu. Bát se nemusíte ani větších obrázků, které zaberou celou šířku stránky, pokud to z hlediska produktu dává smysl.

Ukázka z e-shopu Ipato.cz

TOP vlastnosti produktu prezentujte návštěvníkům například pomocí ikonek nebo štítků, které umístěte nad fold neboli do části stránky, která odděluje to, co vidíte, bez nutnosti scrollovat.

Je pro vás i vaše zákazníky přirozenější sledovat video než číst? Vložte do popisku produktu odkaz na užitečné video nebo rovnou přehrávač. Jednat se například může jak o propagační video, tak i návod na používání, sestavení nebo údržbu produktu.

Ukázka z e-shopu Zdravý koš

Pokud nabízíte produkty od různých značek nebo designérů, prozraďte o nich zákazníkům více informací. Využít můžete například banner s přímou řečí autora produktu.

Každý zákazník je jiný, ale většinu z nich bude zajímat, jaký názor mají na produkt ostatní. Rozhodně by tak v popisku produktu neměla chybět sekce hodnocení. Její součástí mohou být i videa nebo fotky od ambasadorů a influencerů. V případě, že máte recenzí opravdu hodně, vytvořte filtraci a usnadněte návštěvníkům vyhledávání.

Ukázka z e-shopu Toothy

Velké e-shopy a ti, kteří se už o síle storytellingu přesvědčili, zpravidla kombinují hned několik různých prvků. Příprava některých forem je však náročná a nákladná, a proto doporučujeme naučit se pracovat nejprve s psaným storytellingem a až poté zapojit další varianty.

Jak začít se storytellingem krok za krokem 

Storytelling je vhodný pro všechny, a jak jsme již zmiňovali, začít s ním můžete kdykoliv. Abychom vám proces usnadnili, sepsali jsme pro vás jednoduchý návod.

  1. Poznejte svou cílovou skupinu

Základem je vědět, kdo je váš typický zákazník. Kolik je mu let, co dělá, co ho baví, jaké má potřeby a jak pravděpodobně komunikuje. Předtím než se pustíte do čehokoliv dalšího, doporučujeme si proto vytvořit marketingové persony.

  1. Vyberte produkty

Abyste hned na začátku nestrávili storytellingem příliš času, vyzkoušejte nejprve vylepšit jen pár vybraných produktů, kterým potřebujete zvýšit prodeje. Definujte si nejdůležitější informace, které chcete o produktu komunikovat a na těch příběh postavte. Nesnažte se ale na první dobrou říct vše, abyste zákazníka nezahltili.

  1. Zvolte vhodnou formu

Přemýšlejte nad tím, co vaši zákazníci nejvíce ocení. Budou to texty, fotografie, infografiky nebo videa? Nezapomeňte brát v potaz také čas a peníze, které si jednotlivé formáty vyžadují. Nejjednodušší cestou, jak předávat v začátcích příběhy, jsou texty. 

  1. Vypracujte příběh

Ukažte čtenářům, proč by se o váš produkt měli zajímat. Zahrňte do příběhu, čím je specifický, jaké jsou jeho nejdůležitější vlastnosti a přednosti, pro koho je určený nebo jak s ním zacházet. Pokud je to za vás relevantní, zmiňte také, jak produkt vznikal, kde se vzal nápad ho vytvořit a kdo za ním stojí.

I storytelling má svá pravidla

  • I přestože vyprávíte příběh, buďte struční. Nikoho nebaví číst sáhodlouhé eseje.
  • Mluvte jazykem své cílové skupiny a udržujte texty srozumitelné. Odborné výrazy nahraďte běžnými.
  • Dbejte na autenticitu a prezentujte produkt jen skrze pravdivé informace. Lež má krátké nohy a zákazníci ji rychle dohoní. Nebojte se přiznat i zápory produktu tak jako e-shop Dokonalá káva.
  1. Vyhodnocujte

My vám sice tvrdíme, že storytelling funguje, ale nejlépe se o tom přesvědčíte na vlastních datech. Podívejte se proto například po měsíci od úpravy produktu na jeho výsledky. Zaměřte se nejen na prodeje, ale i na návštěvnost a čas, který návštěvníci u produktu strávili.

Vyprávějte příběhy, které budou prodávat

Storytelling, pokud ho dobře zvládnete, může na vašem e-shopu udělat divy. Tak už na nic nečekejte, vytipujte si pár produktů a pusťte se do jejich úpravy. Začněte s tím, že příběh dostanete do textů, hlavní výhody vizualizujete pomocí infografiky nebo banneru, přidáte nejlepší fotky do textu a přeházíte snímky v galerii. Po určité době se pak mrkněte, jak se produktu daří. Věříme, že i vám začne brzy storytelling plodit ovoce.

Pokud vás o storytellingu zajímá více, projděte si další zajímavé zdroje: