Jak na výběr poutavých témat na blog e-shopu?

Známe to všichni. Jsme plní odhodlání napsat článek na blog, ale studnice nápadů najednou vyschla. Nejtěžší je totiž vymyslet dobrý námět. Někdo ho dokáže vymyslet od boku, ale většina lidí spoléhá na osvědčené triky, které jim v této činnosti dlouhodobě pomáhají. Jaké to jsou?

1. Sledujte konkurenci

Pokud vás opravdu nic nenapadá, není nic jednoduššího než podívat se o dům vedle. Samozřejmě nelze slepě kopírovat to, co dělá jiný, ale obsahem blogů konkurenčních e-shopů se můžete částečně inspirovat a třeba nějaká témata pojmout jinak.

2. Vycházejte z podnětů zákazníků

Slýcháte nebo čtete nějakou často se opakující otázku? Například jak se správně používá konkrétní produkt? Pak máte výborné téma na článek, ve kterém můžete dané zboží představit a pojmout ho coby manuál, kterým tento dotaz zodpovíte. Budete mít jistotu, že klientům přijde vhod.

3. Kontrolujte sociální sítě a diskuzní fóra

Určitě víte, kde se vaši potenciální zákazníci sdružují a vzájemně komunikují. Může to být facebooková skupina, kruh na Twitteru nebo tematická platforma typu MimiBazar či eMimino. Přidejte se tam, sledujte, co se zde řeší a klidně se vzneste dotaz do pléna, abyste zjistili, jaké věci by vaši cílovku zajímaly. A abyste o nich pak mohli napsat.

Řekněme, že máte e-shop s dětským oblečením. Monitorováním výše uvedených portálů pak snadno zjistíte, že maminky už v předstihu řeší, co budou jejich ratolesti potřebovat na školní lyžařský kurz. Díky tomu můžete připravit článek „Jak vybavit dítě na lyžák“, kde odprezentuje X typů zboží od oteplovaček přes zimní bundy až po termopyžamo.

A s pomocí doplňku Product Widgets do něj snadno vložíte nabídku relevantních produktů, aby se zákazníci mohli při čtení ihned dostat přímo do e-shopu.

Tak jako to dělá Jan Synek, provozovatel internetového obchodu Peněženky AHAL.

„Doplněk Product Widget nám umožnil jednoduše spravovat produkty v blogových článcích. Můžu tak třeba průběžně aktualizovat obsah textů či widgetů podle toho, jaké zboží zrovna potřebuji prodat. Navíc vždy, když vyměním produkt za jiný, mi přijde e-mail s informací, ve kterém widgetu byl použitý. To je funkce k nezaplacení. A já mám vše pod kontrolou.“

4. Udělejte firemní brainstorming

Jednatel vnímá každodenní běh firmy trochu jinak než obchoďák, skladník nebo člověk ze zákaznické péče. Všichni řeší jiné problémy, o kterých třeba ostatní ani neví, že vůbec existují. Proto na skupinovém sezení často zazní skvělé podněty, ze kterých uděláte super článek.

5. Pochlubte se úspěchy

Sebechvála v byznysu nesmrdí, nýbrž přináší nové zákazníky. Ale musí se vzít za správný marketingový konec. Například tak, že zpracujete příběh klienta, jemuž vaše produkty pomohly na cestě ke splnění nějakého cíle. Nebo prostě zpříjemnily život. 

Bude to dobrá reklama pro obě strany. Můžete také informovat o vašich úspěších, jako je dosažení milníku, obdržení ceny či zisk certifikátu.

6. Vezměte čtenáře za oponu podnikání

Nechte veřejnost nahlédnout do zákulisí vašeho e-shopu a představte jí vaše produkty formou příběhu. Provozujete e-shop se zmraženými hotovkami? Podělte se o proces vaření a zmrazování. Prodáváte háčkovanou módu? Ukažte, co všechno to obnáší nebo jak někdy máte ruce od krve, když děláte pončo, které jde tak na dračku, že jej háčkujete až do noci.

7. Informujte o aktuálním dění v oboru

Ne každý má čas nebo chuť sledovat, co se právě děje v oblasti vaší působnosti. Ale vy byste určitě měli. Odebíráním oborových časopisů, newsletterů či čtením českých i zahraničních portálů zůstanete v obraze a budete moci představit publiku nové trendy. Klidně i s vlastním hodnotícím komentářem.

Závěr

Vymýšlení zajímavých témat na blog není nic těžkého, pokud víte, kde hledat inspiraci. Čerpejte ji u konkurence, stávajících i potenciálních zákazníků, vlastních zaměstnanců a novinek ve vašem oboru.